top of page
zanileart

Livets Arbejdere


Hvert menneske møder en sandhed, når de kommer til verden: De må lære at arbejde for at leve. For mennesket er en arbejder fra fødslen. Selv en baby begynder sit arbejdsliv ved at opfatte og lære sin omverden at kende. Mennesker arbejder for at overleve, ligesom alle andre levende væsener i naturen. Fra insekter til dyr, fra træer til mennesker – alt, hvad der eksisterer, er en arbejder. At leve kræver arbejde.

Derfor er arbejdet selve livet. Arbejderrettigheder er ikke kun en kamp for en bestemt klasse eller gruppe, men en kamp for ethvert levende væsen. Alt i naturen er nødt til at arbejde for at overleve; derfor er alt og alle arbejdere. Denne sandhed viser, at mennesket i sin kerne er en arbejder, og uanset om man er rig eller fattig, uanset hvilken status man har, må man arbejde. At forsvare arbejdernes rettigheder er at forsvare retten til liv, fordi hver enkelt person må arbejde for at opretholde sit liv.

Hvis arbejderrettigheder er uvæsentlige for et menneske, bliver retten til liv også tvivlsom. Men det er ikke fagforeninger eller stater, der beskytter disse rettigheder; det er arbejderne selv, der skal gøre det. Fagforeningsledere, statsoverhoveder og de rige er i sidste ende også en del af arbejderklassen. Alle er arbejdere i livets kamp. Arbejdere tager rettigheder fra andre arbejdere, arbejdere kæmper for andres rettigheder, og igen er det arbejdere, der giver rettighederne. Denne cyklus kan virke modstridende og kompleks, men den er faktisk selve grundlaget for livet.

I denne verden er mennesker både dem, der kræver rettigheder, og dem, der forbruger dem. At arbejde for at leve, at kræve rettigheder for at arbejde; arbejderne mod hinanden og med hinanden... Denne cyklus er grundstenen i samfundet. Samfundets velfærd og retfærdighed kan kun sikres, hvis arbejderne – det vil sige alle mennesker – står sammen med en fælles bevidsthed.

Arbejderklassen skal ikke kun beskytte sine egne rettigheder, men også tage hensyn til hele samfundets velfærd. Dette er et spil, hvor enhver, der lever – enhver arbejder – skriver sin egen skæbne og kan skabe en mere retfærdig og lige verden. Arbejderens spil med arbejderne. Hvor ironisk, ikke sandt? En arbejder, der kræver rettigheder fra en anden arbejder! Sådan er livet – komplekst og modsigelsesfyldt.

Og i virkeligheden kommer menneskets storhed fra dets arbejde. Fordi ethvert menneske yder en indsats for at overleve, og dette arbejde er den mest fundamentale værdi i menneskets eksistens.


Ayse Nart

2 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Emek ve Yaşam Döngüsü

Her insan dünyaya geldiğinde bir gerçekle karşılaşır: Yaşamak için çalışmayı öğrenmek zorundadır. Çünkü insan, doğduğu andan itibaren bir...

Comments


bottom of page